"Smilova se dragi Bog, u svojoj velikoj dobroti prema čove- čanstvu, da dozvoli ljudima da otkriju načine kako da zaštite svoje domove od divljanja munje i groma..."
- Bendžamin Franklin, 1753.god.

Dodaci

Hajduk Veljkova 3, Niš
tel/fax 018 510 143

Institut NIRI d.o.o.

Institut NIRI je prvi u nekadašnjoj Jugoslaviji, 1990. godine, započeo sa projektovanjem, izvođenjem i održavanjem spoljašnjih gromobranskih instalacija hvataljkama sa uređajem za rano startovanje.

Institut koristi gromobranske hvataljke tipa PREVECTRON, renomiranog francuskog proizvođača, firme INDELEC. Partnerski odnos Instituta NIRI sa firmom INDELEC traje neprekidno punih 19 godina na svim poljima rada i plasmana hvataljki. Institut je ovim gromobranima zaštitio stotine objekata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, baš kao što to čine hiljade PREVECTRON gromobrana širom planete, na spomenicima kulture pod zaštitiom UNESCO-a, velikim petrohemijskim i drugim industrijama, sportskim terenima, aerodromima, sakralnim objekatima, stambenim naseljima i poslovnim zgradama (reference).

Prvi direktor instituta NIRI, prof. dr Svetislav Smiljanić kao dugogodišnji predsednik Jugoslovenske komisije za gromobrane KSN-81, učestvovao je u izradi naših standarda o gromobranskoj zaštiti SRPS IEC 1024-1 (Gromobranske instalacije - Opšti uslovi) i SRPS IEC 1024-1-1 (Gromobranske instalacije - Određivanje nivoa zaštite), autor je standarda SRPS N.B4.810 (Gromobranske instalacije - Štapne hvataljke sa uređajem za rano startovanje) i koautor Pravilnika o tehničkim normativama za zaštitu objekata od atmosferskog pražnjenja.


Firma INDELEC iz Francuske, tvorac prve hvataljke sa uređajem za rano startovanje tipa PREVECTRON, ima preko 50 godina iskustva u zaštiti od atmosferskih pražnjenja (www.indelec.com).

Ključne reči: atmosfersko pražnjenje, ese gromobrani, grom, gromobran, gromobranska instalacija, gromobranska zaštita, gromobranske hvataljke, indelec, izvođenje, munja, nivo zaštite, odvodnici prenapona, pačija šapa, prenapon, prevectron, projektovanje gromobrana, proračun zaštitne zone, spoljašnja gromobranska zaštita, štapna hvataljka sa ranim startovanjem, unutrašnja gromobranska zaštita, uređaj sa ranim startovanjem, uzemljenje, uzemljivač, zaštita od prenapona, zaštitna zona.